ToppText

Välkommen till Vattumannen esoterisk butik & mötesplats sedan 1972 - Fleminggatan 35, Stockholm
Frakt 49 kr inom Sverige. Fraktfritt vid ordersumma över 650 kr

Vilken typ är du? : varför du inte kan lita på personlighetstester

309 kr
9789188589507
Lagerstatus: I lager

Vad är det som gör dig, till dig? Under 1920-talet försökte Katherine Briggs och Isabel Briggs Myers, mor och dotter, att svara på den frågan. De var uttråkade hemmafruar och amatör-psykoanalytiker, som ville tillgängliggöra Carl Jungs doktrin om arketyper. Resultatet blev ett personlighetstest.

Deras teori plockades upp av den amerikanska militären i deras försök att förstå de tyska nazisterna dock utan framgång eftersom det inte gick att bekräfta vetenskaplig. Trots detta fick testet genomslag i betydelsefulla styrelserum i USA och blev en succé. Testet används idag av allt från börsföretag och politiska lobbyorganisationer till grundskolor och hälsoretreats. Vad är det hos Myers-Briggstestet som förtrollar oss?

I Vilken typ är du? berättar Merve Emre, docent i engelska vid Oxford University, historien om Myers-Briggs-testets skapare. Hon tar med oss på en hisnande resa i sin undersökning av vår kollektiva vilja att kategorisera varandra och oss själva. 

Merve Emre är docent i engelska vid Oxfords Universitet och forskardocent vid Worcester College. Hon är författare till Paraliterary: The Making of Bad Readers in Postwar America. Hennes arbete har förekommit eller kommer att förekomma i The New Yorker, Harpers Magazine, The New Republic, samt Los Angeles Review of Books, där hon tidigare varit redaktör.

Specifikationer
Översättare Linn Åslund
Förlag Fri Tanke förlag
Författare Merve Emre
Utgiven 2019-09-30
Mått 148 x 216 x 24 mm
Sidantal 307
Mediatyp Inbunden
Vikt 473 g
Originaltitel Personality brokers
Språk Svenska
Redaktör Elsa Kugelberg
Formgivare Magnus Frederiksen
Artikelkod 9789188589507