ToppText

Välkommen till Vattumannen esoterisk butik & mötesplats sedan 1972 - Fleminggatan 35, Stockholm
Frakt 49 kr inom Sverige. Fraktfritt vid ordersumma över 650 kr

Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal

349 kr
93585
Lagerstatus: I lager

Anna Christina Warg, mer känd som Cajsa Warg, arbetade som husföreståndarinna, mamsell, i det Klinckowströmska hushållet i Stockholm. Hon utkom med sin kokbok Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber år 1755 på egen bekostnad. Den gavs ut i 14 upplagor och översattes till tre språk, bland dem tyska.


Varför blev Wargs kokbok så framgångsrik och än idag är vittbekant medan övriga kokböcker från 1700-talet inte lyckades och sedermera föll i glömska? 


I sökandet efter ett svar gör författaren jämförelser med tre andra samtida kokböcker skrivna av Susanna Egerin, Margareta Elzberg och Johan Winberg. För en djupare förståelse av böckernas innehåll delges även den kulturhistoria som råvarorna och livsmedlen bär på. Boken visar att kokböckerna inte uppstod ur ett vakuum, utan var bärare av en lång tids komplex gastronomisk historia. 


Ett enkelt svar på Wargs framgång och popularitet kan inte ges men författaren pekar ut ett flertal faktorer som påverkat. 


Boken innehåller dessutom ett kapitel där recept ur Wargs kokbok tillagats. Det gjordes vid Forskningsrestaurangen, Umeå universitet. 

Specifikationer
Språk Svenska
Mått 150 x 227 x 14 mm
Utgiven 2022-04-22
Författare Ulrica Söderlind
Vikt 417 g
Sidantal 164
Mediatyp Inbunden
Förlag Universus Press AB
Artikelkod 93585