ToppText

Välkommen till Vattumannen esoterisk butik & mötesplats sedan 1972 - Fleminggatan 35, Stockholm
Frakt 49 kr inom Sverige. Fraktfritt vid ordersumma över 650 kr

Buddhas lära : en väg till frihet

249 kr
85894
Lagerstatus: I lager

baksidestext:

Buddhas lära har på många vis blivit en del av vår kultur, på senare år särskilt genom populariseringen av Mindfulness. Många läser böcker om Mindfulness och går kurser med olika tillämpningar av denna grundläggande buddhistiska praktik.

Buddhismen har ett gott anseende och många känner en attraktion till dess toleranta, odogmatiska lära. Den bär på en tydlig icke-våldsattityd, ett varmt kärleksbudskap och lyfter fram medkänslan. Den har en visdom som är lika relevant idag som den var för 2500 år sedan. Och buddhister verkar vara ett lyckligt folk, trots att de talar så mycket om lidande och döden. Hur går detta ihop?

Det kan vara svårt att riktigt få grepp om Buddhas lära; det finns så många böcker och olika traditioner, så många kulturella uttryck för denna tidlösa tradition. Sangharakshita tar i denna bok upp många av de mest välkända lärorna, från olika delar av buddhismens rika tradition. Han lyckas gå till kärnan i lärorna och sedan relatera dem till vår existentiella situation som människor. Vad kan det innebära att ha ett buddhistiskt förhållningssätt till våra liv idag? Läran blir levande och angelägen, och utmanande – men framför allt leder den till allt större frihet.

om författaren

Sangharakshita föddes som Dennis Lingwood år 1925 i södra London. I huvudsak självlärd utvecklade han tidigt ett intresse för österländsk kultur och filosofi, och insåg redan vid sexton års ålder att han var buddhist.

Andra världskriget förde honom som inkallad till Indien, där han stannade kvar som buddhistmunk och fick då namnet Sangharakshita. Efter några års studier under framstående lärare från de större buddhistiska traditionerna fortsatte han att undervisa och skriva i stor omfattning. Han spelade också en nyckelroll i buddhismens återfödelse i Indien, i synnerhet genom sitt arbete bland anhängarna till dr. B.R. Ambedkar.

Efter tjugo år i Indien återvände Sangharakshita till England och grundade Friends of the Western Buddhist Order 1967. Under 2010 fick rörelsen ett nytt namn, Triratna Buddhist Community, för att skapa en större enighet mellan dess olika delar spridda över flera kontinenter. (I Sverige kallas rörelsen Buddhistiska gemenskapen Triratna, tidigare Västerländska Buddhistordens Vänner).

Som brobyggare mellan öst och väst, mellan den traditionella världen och den nutida, mellan principer och praktik, har Sangharakshita med sin vida erfarenhet och tankeskärpa blivit uppskattad över hela världen. Han har alltid framhållit hur avgörande det personliga engagemanget är i det andliga livet, hur oersättlig den andliga vänskapen och den andliga gemenskapen är, men även sambandet mellan religion och kultur, samt behovet av ”ett nytt samhälle” – som stödjer andliga strävanden och ideal.

Sangharakshita har nu lämnat över alla sina ansvarsuppgifter till erfarna kollegor inom Orden, förutom den att han alltid kommer att vara dess grundare. Han bor nu på Adhisthana, ett stort retreatcenter för dharmaträning i sydvästra England, och har informell personlig kontakt med sina elever.

Specifikationer
Författare Sangharakshita
Översättare Lisbet Hvarfner
Sidantal 262
Författare Sangharakshita
Originaltitel What is the Dharma? The Essential Teachings of the Buddha
Språk Svenska
Mediatyp Häftad
Utgiven 2014-12-19
Artikelkod 85894
Mått 155 x 235 x 20 mm
Vikt 528 g
Förlag Bodhi-förlaget