"Det enda varaktiga är förändring" - Buddha

Vattumannen på Facebook!Ekvist - e-handel och logistik


Den så viktiga sömnen i blickpunkten

Sömnlöshet är skadligt - fysiskt, känslomässigt och till och med ekonomiskt. Men nu ser det ut som om vi är på väg mot en sömnrevolution.

Arianna Huffington, grundaren av Huffington Post, har varit på ett korståg för att utbilda allmänheten om vikten av sömn ända sedan hon själv kollapsade av utmattning 2007. "Effekterna på vår hälsa är dramatiska", säger Arianna, som har lanserat Thrive, en ny webplats för hälso- och wellness. "Vi har idag data som entydigt visar hur sömnlöshet påverkar alla aspekter av vår hälsa – från ett undertryckt immunförsvar (som kan vara en orsak till upprepade förkylningar), hypertoni (mindre sömn betyder att det är svårare att hantera stress) och fetma (sömniga personer längtar efter dåliga kolhydrater och socker). Ironin är att många människor drar ner på sömnen för att vara mer produktiva, medan vår produktivitet i verkligheten väsentligt minskar när vi berövas sömn."

Faktum är att forskning visar att våra kognitiva funktioner försämras så vi är mer benägna att överreagera. Vår känslomässiga intelligens försämras så vi har en större tendens att vara irriterande - och det finns till och med forskning som kopplar sömnbrist till mentala hälsoproblem och depression.

"Ändå fortsätter myten om att vi kan göra våra jobb lika bra på fyra eller fem eller sex timmars sömn som vi kan på sju eller åtta", säger hon och kallar det en modern illusion.


I sin nya bok The Sleep Revolution spårar Arianna Huffington sömnberövande tillbaka till den industriella revolutionen, när mänskligheten började "devalvera människan och blev mer och mer beroende av maskiner". Det blev normalt att ha människor i arbete dygnet runt och med den allestädes närvarande digitala tekniken har det blivit allt svårare att lämna kontoret, menar hon. "Vi har alla svårt att stänga av och somna. Många av oss vaknar upp mitt i natten för att genast börja ett sms-samtal eller se nyheterna på telefonen." Enligt en ny studie sover 71% av amerikanerna bredvid sina smartphones. "Det gör det mycket svårare att somna om eftersom det blåa ljuset de avger har en stimulerande effekt på oss," varnar Huffington. "Våra hem är fyllda med pipande, vibrerande, blinkande skärmar."

Och det rör mer än bara vår personliga hälsa. Även ekonomin skadas. Sömnförlust påverkar inte bara medarbetares humör och kost utan försämrar också produktivitet, kreativitet och beslutsfattande. På många områden, till exempel medicin eller transport, kan sömnberövande betyda liv eller död, men för de flesta andra betyder det i allmänhet "bara" en undermålig prestanda.

En sömnrevolution står för dörren

Men det finns hopp: Vi lever i "sömnvetenskapens guldålder". "Den goda nyheten är att det nu finns en mycket större medvetenhet om riskerna med sömnlöshet och vikten av sömn", säger Huffington, som rest runt och pratat om sömn på mer än 300 amerikanska högskolor. Hon ser ett stort gensvar från människor på olika arbetsplatser och nämner särskilt de som är födda kring millenieskiftet.

Hon har en lång lista över de många faktorer som bidrar till vår ökade medvetenhet om den här frågan, speciellt seriös vetenskap. Nya fynd som gjorts uppmärksammar om och om igen vad sömnen betyder för oss, speciellt hur den upprätthåller vår hjärnfunktion och rensar bort giftiga avfallsproteiner som ackumuleras mellan hjärncellerna under dagen. En forskare liknar mekanismen vid en diskmaskin. "Vi skulle inte kunna tänka oss att äta från smutsiga tallrikar, varför ska vi då godta att gå igenom vår dag med mindre än vår hjärnans fulla kraft och potential?" frågar Huffington.

"Förutom den här undersökningen kan vi se hur populära olika former av sömnmätare blivit och hur idrottare offentligt diskuterar hur sömn förbättrar deras resultat, något som ökar medvetenheten om de prestationsförbättrande fördelarna med sömn", säger Huffington.

Huffington blev nyligen chockad när hon var del av en paneldebatt med andra mediaarbetare och en av dem förklarade att en personalchef förväntas vara tillgänglig 24/7. Hon svarade "Min uppfattning är att om två år kommer du inte att kunna göra det uttalandet offentligt." Även om det fortfarande finns de som skryter och främjar utmattning på arbetsplatsen, tycker Huffington att vinden verkar vända. "Liksom i varje område som går igenom en förändring finns flera beteenden på gång samtidigt: De som tidigt lägger om kursen och pratar öppet om vikten av åtta timmars sömn och så den andra extremen - chefer som skryter om sömnutmattning."

Men sömnrevolutionen är på väg, redan kan man hitta särskilda rum för tupplurar, mer flexibla arbetstider och företagsledare som vill ge sina medarbetare en friskare miljö. Som Huffigton ser det är sömnberövande "den nya rökningen". Snart kommer arbetsgivare betrakta det som skadligt istället för ett "hedersmärke". Också med rökningen tog det tid för samhället att komma ikapp med vetenskapen om hur tobak dödar oss.

Skapa en rutin för att få bättre sömn

"Folk vill ha en enkel lösning när de inte kan sova, som ett piller," förklarar Huffington, som inte rekommenderar farmaceutiska sömnhjälpmedel som ofta leder till en hel del ytterligare hälsoproblem. Istället förespråkar hon en mer naturlig inställning och betonar vikten av en särskild övergångsrutin till sömn. Varje natt avsätter hon en viss tid för att komma in i sin rutin. Först stänger hon av mobilen och datorn 30 minuter före sänggåendet och tar ut dem från sovrummet. Sen tar hon ett varmt bad, som "tvättar bort dagen, lugnar ner min hjärna och min kropp". När hon väl ligger under täcket läser hon bara fysiska böcker som "inte har något att göra med arbete", allt från poesi och filosofi till romaner.

Slutligen tar hon sig tid att skriva ner tre saker som hon är tacksam för den dagen, vilket ger en fin avslutande inramning. "Att sluta dagen med positivt tänkande ger bättre sömn och hjälper till att undvika oroliga drömmar eller att vakna mitt i natten", säger hon.

Men framförallt summerar det hennes grundläggande budskap: "Vi behöver göra sömnen till något som är välkomnande."

Källa: www.fastcompany.com/

 

Share |

Evenemang:

Föredrag om numerologi

Lär känna talens inneboende kraft och få ett effektivt redskap som gör att du snabbt får kontakt med de bakomliggande energier som styr oss och vår tillvaro. Hagar - The Healer A Messenger of Light.

Föranmäl dig till bokhandeln@vattumannen.se
IDAG kl 12.30-14.00
Plats: Vattumannen

Inträde: 200 kr

Möt författaren Šenko Ručnov

Boken ”A Gateway to Conscious Living” är en bok med 33 principer/steg som kan hjälpa oss att komma i kontakt med det sanna jaget, med själva livet, med den delen av oss där all kärlek, sanning och visdom existerar. Genom att vända oss till det inre ljuset, allt lidande, liksom en skugga, hamnar bakom oss och kan inte längre kontrollera oss. Genom förstå att man har ett val, att man när som helst kan vända sig till ljuset, blir man fri. Denna bok gör bara två saker: · Påminner oss vilka vi är. · Förenar oss med det som alltid har varit och alltid är. Principerna i boken är steg, eller skyltar som pekar mot frihet, kärlek och upplysning. Genom närvarons port kan vi träna på att förenas med livet och att ur denna förening skapa en tillvaro utan stress, lidande och utan separation från vilka vi egentligen är. Boken är en enkel resumé av många års erfarenhet och en manual om Lifefullness, meditation och upplysning. Vi bjuder på mingel, författaruppläsning, samtal om boken och du kan även få prova på att meditera tillsammans med Šenko. Varmt välkommen!

IDAG kl 14.00-15.30
Plats: Vattumannen

Inträde: Gratis

Susanne Ankarkrans Universell kommunikatör™ , Reconnective Healing® och The Reconnection® Måndagar på Vattumannen

- få kärleksfulla uppmuntrande svar från universum. Susanne arbetar som en ren kanal som förmedlar information, vägledning och svar från Universum, guider, änglar och andra ljusvarelser Är du nyfiken på vad 2017 har i sitt sköte? Hur ser min ekonomiska framtid ut – jobb & pengar? Lever jag i rätt relation/ när hittar jag den rätte? Vad kan jag göra för min hälsa? Under en Medial Vägledningssession kommer du att få hjälpande, stärkande och kärleksfulla budskap från universum. En Universell kommunikatör jobbar inte med att ta kontakt med tex anhöriga utan verkar som en kanal för information från guider, änglar och andra ljusvarelser. Först tar jag emot information utan att du berättar något så att de får förmedla sig först, sen är de fritt fram för dig att ställa frågor. Det kan vara bra att förbereda dina frågor i förväg. Susanne är certifierad för att på ett professionellt sätt kunna hjälpa sina klienter på bästa sätta att få bra kontakt och vägledning och klara budskap. Reconnective Healing® Reconnective Healing är ett nytt mer omfattande sätt att nå balans, healande och utveckling. Healingen verkar inte bara fysiskt, psykiskt eller känslomässigt utan med hela dig! Många klienter beskriver hur det blivit av med psykiska, mentala och/eller fysiska smärtor och besvär, hur livet blivit lättare och roligare, relationer förbättrats, rädslor och ångest försvunnit. Det forskas grundligt kring Reconnective Healing och denna återkoppling får starkt stöd av de senaste teorierna på de nukleära och kvantfysiska områdena. Reconnective Healing är mer än vi normalt förknippar med healing vi arbetar inte bara med energi utan också med ett mer omfattande fält av ljus och information. Klicka på bilden för bokning och mer information. Varmt välkommen.

Klicka på rubriken för att boka och läsa mer
Må 27 nov kl 11.00-19.00
Plats:
Klicka på rubriken för att boka och läsa mer
Må 04 dec kl 11.00-19.00
Klicka på rubriken för att boka och läsa mer
Må 11 dec kl 11.00-19.00
Klicka på rubriken för att boka och läsa mer
Må 18 dec kl 11.00-19.00
Plats: Vattumannen

Inträde: 700 kr

Fler evenemang...

Evenemang

Yogamattor

Yogabyxor

Yogatröjor

Meditationskudde 100% eco-bomull: Twilight Blue
Meditationskudde 100% eco-bomull: Twilight Blue
En skön meditationskudde i 100% eko-certifierad bomull som passar för meditation och andningsövningar. Kudden är stoppad med ekologisk bomull vilket ger ett mycket stabilt stöd som håller formen.
Tillf slut
399,00
Meditationskudde 100% eco-bomull: Orange
Meditationskudde 100% eco-bomull: Orange
En skön meditationskudde i 100% eko-certifierad bomull som passar för meditation och andningsövningar. Kudden är stoppad med ekologisk bomull vilket ger ett mycket stabilt stöd som håller formen.
<100 i lager
399,00
Meditationskudde 100% eco-bomull: Sand Green
Meditationskudde 100% eco-bomull: Sand Green
En skön meditationskudde i 100% eko-certifierad bomull som passar för meditation och andningsövningar. Kudden är stoppad med ekologisk bomull vilket ger ett mycket stabilt stöd som håller formen.
Tillf slut
399,00